Sağlık Sigortası

Dikkat: Burada belirtilen bilgiler Zürih şehri için geçerlidir. Zürih kantonunun diğer belediyelerinin veya İsviçre’nin diğer kantonlarının farklı prosedürleri olabilir.

1.  Genel Bilgi

İsviçre’de üç aydan fazla kalan herkes için sağlık sigortası zorunludur. Zorunlu temel sigorta, hastalık ve kaza durumunda tedaviyi kapsamaktadır. Öğrenci İsviçre’de istediği sigorta firmasını seçmekte serbesttir. Ancak sırasıyla Avusturya ve Almanya’da geçerli olan A/TR3 ve A/T11 gibi SGK çalışanlarının veya emeklilerinin çocuklarına sağladığı ayrıcalıklar, İsviçre’de ne yazık ki bulunmamaktadır.

Yasaya göre temel sigorta,  tüm lehtarlara aynı yararları sağlar.  Ama aylık prim satın alınacak sigorta modülüne ve kapsamına göre farklılık gösterebilir.  Bazı sigorta firmaları yabancı öğrencilere özel paket sunabilir. Bu paketler özellikle Non-EU öğrenciler içindir ama çok gerekli olursa EU öğrenciler de satın alabilir.

Öğrenci sağlık sigortasını ve yasaya göre zorunlu sigorta borcundan muafiyet ülkeye girdiği ilk üç ay içinde yaptırmak zorundadır. Zürih’te yaşayan öğrenciler için bu konuda Städtische Gesundheitsdienste’den bir yazı gelecektir. Her hangi bir kaza ve hastalık halinde sağlık sorunu yaşamamaları ve fahiş fiyatlar ödememeleri için öğrencilerin ülkeye girer girmez sağlık sigortasını yazıyı beklemeden yaptırmalarını öneriyoruz. Eğer ilk üç ay içinde sağlık sigortasını yaptırmazsanız, yetkili makam sigorta firmasını sizin adınıza seçer ve bu prosedür epey pahalıya gelebilir.

Sağlık Sigortası konusunda detaylar için lütfen https://ethz.ch/en/studies/international/after-arrival/health-insurance.html linkini inceleyiniz.

2.  Sağlık Sigortası Seçimi

Non-EU ise ve Avrupa Sağlık Sigortası Kartı (European Health Insurance Card) yok ise  öğrenci aşağıdaki seçeneklerden birini seçebilir:

a) Academic Care

Yabancı öğrenciler için Groupe Mutuel tarafından çok ucuz primle verilen bir öğrenci sigorta paketidir. Ancak Academic Care KVG yasasına bağlı olmadığı için bu yasaya göre zorunlu olan İsviçre Sağlık Sigortası’ndan muafiyeti gerekmektedir. Groupe Mutuel, Zürih kantonunun Sağlık Departmanına bu muafiyet için başvurmalıdır. Dikkat: Aargau ve Neuchâtel kantonlarında Academic Care uygulanmamaktadır. Prim ve sigorta başvuru ayrıntıları için lütfen https://ethz.ch/en/studies/international/after-arrival/health-insurance.html linkini tıklayınız. Grope Mutuel acentasına size Städtische Gesundheitsdienste’den gelecek yazıyı beklemeden giderseniz acenta elemanlarının bu prosedür ve paketten habersiz olma olasılığını lütfen dikkate alın ve haklarınızı lütfen belirtin. Başvuru için doldurulmuş başvuru formu, pasaport, okuldan alınan kayıt belgesinin bir üst versiyonu (Erweiterte Immatrikilationsbestatigung), ikametgâh için verilen belge, otomatik ödeme isteniyorsa banka hesap numarasını vermek gerekir.

b) Swisscare

Yabancı öğrenciler için “öğrenci planı” ile çok ucuza öğrenci sigorta paketi sunmaktadır. Swisscare KVG yasasına bağlı olmadığı için bu yasaya göre zorunlu olan İsviçre Sağlık Sigortası’ndan muafiyeti gerekmektedir. Bu sebeple Zürih kantonunun Sağlık Departmanına bu muafiyet için başvurmalısınız. Swisscare İsviçre’nin tüm kantonlarında geçerlidir. Prim ve sigorta başvuru ayrıntıları ayrıntıları için lütfen https://ethz.ch/en/studies/international/after-arrival/health-insurance.html linkini tıklayınız.

c) Student Care

Yabancı öğrenciler SWICA tarafından verilen yabancı öğrencilere çok ucuza öğrenci sigorta paketi sunmaktadır. Ancak Student Care KVG yasasına bağlı olmadığı için bu yasaya göre zorunlu olan İsviçre Sağlık Sigortası’ndan muafiyeti gerekmektedir. SWICA, Zürih kantonunun Sağlık Departmanına “Gesundheitsdirektion des Kantons Zürich” bu muafiyet için başvurmalıdır. Sağlık Departmanı’nın KVG sağlık borcundan muafiyet kararı için birkaç hafta beklemek gerekebilir. Karar geldiğinde sigortalanma prosedürü tamamlanmış olur. Dikkat: Bu sigorta sadece Zürih ve Vaud kantonlarında uygulanmaktadır. Prim ve sigorta başvuru ayrıntıları ayrıntıları için lütfen https://ethz.ch/en/studies/international/after-arrival/health-insurance.html  linkini tıklayınız.

Non-​EU/EFTA ülkeleri vatandaşları , ülkelerindeki sağlık sigortasını uygulamak için muafiyete teoride başvurabilir. Ama böyle bir sigortanın kabulü çok istisnadır.  Böyle bir başvuru veya KVG sigorta planlama için lütfen https://ethz.ch/en/studies/international/after-arrival/health-insurance.html linkini tıklayınız.

Zürih’e giden öğrencilerimizden şimdiye kadar aldığımız deneyime göre bazıları, Swisscare, bazıları ise Groupe Mutuel ile anlaşma  yapmışlar. (2020)

3.  Faturalandırma/İade Prosedürü

a) Doktor Muayenesi

Doktorun muayenesine gittiğinizde doktor 30 gün içinde ödemeli muayene faturasını ve sigortanın parayı geri ödeme sertifikasını (“Rückforderungsbeleg”) verecektir. Ödemeyi doktora 30 gün içinde öğrencinin yapması gerekmektedir. “Rückforderungsbeleg” sigorta firmasını aldığınız sigortaya göre süresi içinde aşağıda belirtildiği şekilde göndermeniz gerekmektedir.

  • Academic Care: posta ile gönderin
  • Swisscare: Web sitesinde “documents center” bölümünde on line talepte bulunun
  • Student Care: “SWICA invoice app” ı kullanarak faturanın fotoğrafını tarayarak aplikasyona yükleyin ve talepde bulunun ya da posta ile faturaları gönderin.

Eğer sigorta firması çok yavaş ve öğrenci doktorun parasını ödemek için geri ödemeyi bekliyorsa doktoru arayarak yasal bir aksiyon almaması için uyarılmalıdır.

b) Hastane

Hastanede tedavi olduysanız fatura sigorta firmasına doğrudan hastane tarafından gönderilecektir. Sigorta firması seçtiğiniz modüle göre katıldığı gider miktarını düşerek kalanını size faturalandırabilir.

4.  Sigortanın Sona Erdirilmesi

Öğrenci İsviçre’yi terketmeden en erken 30 gün önce Zürih içinde Belediye Binasına (Zürih şehri dışında belediye idari ofisine) giderek sigorta kaydının silindiğine dair teyit yazını  (“Abmeldebestätigung”) almak zorundadır. (Zürih dışında ki kantonlarda da lütfen ilgili adreslere bakınız. )

Sigorta firması kesin dönüş tarihi konusunda bilgilendirilmeli ve (“Abmeldebestätigung”) sigorta firmasına yollanmalıdır.  Geri ödemeler ancak İsviçre banka/posta hesabınıza yapılabilecektir aksi takdirde yabancı banka hesabına yapılan havalenin masrafları öğrenciye ait olacaktır.