Başvuru Süreci

Başvurular online olarak gerçekleştirilmektedir. Aynı anda ancak 4 üniversiteye başvuru yapılabilirmektedir. Red gelirse yerine yeni bir başvuru yapılabilir. Öğrencilerin eğitim almak istedikleri okulun başvuru prosedürlerini öğrenmek için üniversitelerin web sitelerini takip etmeleri gerekmektedir.

 

Ülkede akademik yıl güz dönemi Eylül ayından Ocak ayına, bahar dönemi ise Şubat ayından Haziran ayına kadar devam eder. Başvurular hakkında merak edilenleri, direkt kurumla iletişime girerek sorabileceğiniz gibi, üniversitelerin web siteleri üzerinden de öğrenebilirsiniz. Önemli olan gerekli olan belgeler ve tarihler konusunda kurumla iletişime geçerek güncel bilgilere ulaşmanızdır.

Başvuru Tarihleri

Hollanda Üniversitelerinde 2 farklı son başvuru tarihi mevcuttur.

  • Numerus fixus*bölümler için son başvuru tarihi: 15 Ocak
  • Diğer tüm bölümler için son başvuru tarihi: 1 Mayıs

 

Üniversitelerin ve bölümlerin farklı düzenlemeler ve tarihler çerçevesinde hareket edebilecekleri düşünülerek ilgilenilen fakültenin web sitesinden başvuru tarihleri takip edilmelidir.

 

Hollanda Üniversitelerinin Başvuru Dönemi ve Tarihleri için tık layınız. Tarihler değişim gösterebilir lütfen kontrol ediniz.

Giriş Koşulları

Hollanda üniversitelerine başvurmak için öncelikle Türkiye’de Lisans Yerleştirme Sınavları’na (YKS) girip barajı aşmak, Türkiye’de Hollanda’da okumak istenen ya da buna yakın bir bölüme yerleşmek gerekiyor. Bu koşulu yerine getirdikten sonra başvuru işlemine başlanabilmektedir. Hatta University of Amsterdam gibi dünya sıralamalarında yer alan bazı üniversiteler kazanılan bölümde bir yıl okunması şartını da getirebiliyor.

Hollanda üniversiteleri için liseden iyi bir derece ile mezun olmak kadar lisede alınan dersler de önemlidir. Örneğin teoloji ve filoloji okuyacaklardan Latince ve Yunanca, mühendislik isteyenlerden matematik ve fizik derslerinin alınıp alınmadığını inceliyorlar. İktisat, işletme gibi bölümlere başvuracak öğrencilerin lisede mutlaka matematik dersi almış olmaları gerekmektedir.

Diploma denkliklerine rağmen kurum farklı belgeler ve yetkinlikler bekleyebilir. Diplomanın yetersiz gözüktüğü bazı durumlarda üniversite öğrencinin yeterli olduğunuza karar verebilir, son karar yine üniversiteye aittir.

Bu konuda güncel bilgiler hedeflenen üniversitenin web sitesinden takip edilmelidir.

Üniversite ve bölüme göre değişmekle birlikte Hollanda üniversitelerinin öğrencilerden temel olarak bekledikleri koşullar aşağıdaki gibidir:

Gerekli belgeler

  • Kimlik ya da pasaport fotokopisi
  • Pasaport fotoğrafı
  • Personal Statement (İngilizce)
  • Diploma (İngilizce)
  • Transkript (İngilizce)not ortalaması
  • Dil yeterlilik belgesi (Hollanda üniversiteleri genellikle TOEFL, IELTS ve Cambridge English sınavlarını kabul ederler. TOEFL iBT için minimum 213 yeterliyken IELTS için minimum 6 beklenmektedir.)
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge
  • Bazı okullar bunlara ek olarak CV, motivasyon mektubu vs. talep edebilmektedirler.